Mađarska firma MVM kupila 50 odsto udela u "Južnom toku"

Bez autora
Aug 05 2012

Državna mađarska elektroenergetska kompanija MVM saopštila je danas u Budimpešti da je kupila od državne "Razvojne banke" (MFB) 50 odsto udela u projektnoj kompaniji "Južni tok Mađarska" koja realizuje deonicu gasovoda "Južni tok" kroz ovu zemlju. Preostalih 50 odsto udela u toj projektnoj kompaniji u posedu je ruskog "Gasproma". Vlada Mađarske je inicirala taj transfer početkom ove godine, što se smatra delom šeme za proširenje energetskog portfelja kompanije MVM. Ova kompanija je u saopštenju navela da je u pregovorima sa predstavnicima "Gasproma" o mađarskoj deonici "Južnog toka". "Južni tok" je gasovod za transport ruskog prirodnog gasa od ruske luke Novorosijsk, po dnu Crnog mora, do bugarske luke Varna, preko Balkanskog poluostrva, Srbije, Mađarske, do Austrije i preko Grčke do Italije. Rukovodstvo "Gasproma" je najavilo da će izgradnja tog gasovoda početi u decembru ove godine i da će on biti pušten u rad do kraja 2015...

Mađarska firma MVM kupila 50 odsto udela u "Južnom toku"Državna mađarska elektroenergetska kompanija MVM saopštila je danas u Budimpešti da je kupila od državne "Razvojne banke" (MFB) 50 odsto udela u projektnoj kompaniji "Južni tok Mađarska" koja realizuje deonicu gasovoda "Južni tok" kroz ovu zemlju.

Preostalih 50 odsto udela u toj projektnoj kompaniji u posedu je ruskog "Gasproma". Vlada Mađarske je inicirala taj transfer početkom ove godine, što se smatra delom šeme za proširenje energetskog portfelja kompanije MVM. Ova kompanija je u saopštenju navela da je u pregovorima sa predstavnicima "Gasproma" o mađarskoj deonici "Južnog toka".

"Južni tok" je gasovod za transport ruskog prirodnog gasa od ruske luke Novorosijsk, po dnu Crnog mora, do bugarske luke Varna, preko Balkanskog poluostrva, Srbije, Mađarske, do Austrije i preko Grčke do Italije.
Rukovodstvo "Gasproma" je najavilo da će izgradnja tog gasovoda početi u decembru ove godine i da će on biti pušten u rad do kraja 2015.

Celokupan kapacitet gasovoda iznosiće 63 milijarde kubnih metara (m3) gasa godišnje, a procenjena vrednost "Južnog toka" je 24 milijarde evra. Dužina trase gasovoda kroz Srbiju, za koju je već urađena studija izvodljivosti, biće oko 411 kilometara, a izgradnja te deonice procenjena je na oko 1,9 milijarde evra.

Kapacitet deonice u Srbiji iznosiće od 36 do 41 milijardu m3 gasa godišnjePanirano je da ulaz tog gasovoda u Srbiju bude kod Zaječara, a izlaz kod Subotice. Takođe su planirane interkonekcije ka Republici Srpskoj, Hrvatskoj i Federaciji Bosne i Hercegovine (BIH). Očekuje se će Srbija biti čvorište za snabdevanje regiona gasom i da će posle izgradnje tog gasovoda imati prihod od tranzitnih taksi od oko pola milijarde evra.

Akcionari "Južnog toka" su ruski "Gasprom" koji ima polovinu vlasništva u zajedničkom preduzeću, a drugu polovinu poseduju italijanski ENI, francuski EDF i nemački BASF.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik